Wiel Handels

BIOGRAFIE

Wiel Handels

 

Mijn muzikale interesse werd ruim 30 jaar geleden gewekt in een muziekzaak in Schaesberg (Landgraaf). De eigenaar was een genie in het demonstreren en verkopen van orgels. Op dat moment stokte mijn adem toen ik de Viscount EM-50 hoorde. Tegenwoordig vind je deze niet eens meer op het internet. Nummers als Amor Amor, Quando Quando, Tico Tico passeerden de revue en ik was totaal verkocht.

 

Bijzonder opmerkelijk dat juist dit orgel mijn kerstcadeau werd in 1982. Al snel moest ik op orgelles bij deze muziekzaak. Dit werd geen succes: na 3 maanden stond het orgel in de hoek en had ik geen zin meer in muziekles. Via Deu Cox, een goede vriend van mijn pa, kwam ik in contact met een privéleraar, Dhr Spit. Na enige afspraken gemaakt te hebben, kreeg ik 3 jaar lang privéles en  begon ik het instrument goed te beheersen. Op onverklaarbare wijze besloot de heer Spit te stoppen met het geven van de orgellessen en stond ik wederom stand-by.

 

Door mijn interesse in die tijd voor zelfbouworgels (Dr. Bohm) kwam ik in contact met de heer Harrie Schrijnemaakers die inmiddels niet meer in leven is. Pap en mam hebben in die tijd alles bewerkstelligd om mij mijn droomorgel werkelijkheid te maken. Het orgel werd aangeschaft en hierdoor ontstond een hechte band met Harrie, die als een soort ongeschreven regel regelmatig het orgel kwam onderhouden middels reparaties en updates. Mijn ouders en Harrie zorgden ervoor dat ik naar de muziekschool Kerkrade ging om hier alle inns en outs over het electronische orgel te leren. Ik doorliep de muziekschool en hing er zelfs 2 jaar voorbereidend vakonderwijs voor het conservatorium aan vast. In deze tijd begonnen mijn muzikale ambities. Ik wist toe al wat ik wilde worden. Na een demonstratie bijgewoond te hebben van Klaus Wunderlicht in motel de Valk Urmond  en van Peter Baardmans in motel Heerlen, wist ik wel hoe mijn toekomst eruit moest komen te zien. Net als Klaus en Peter wilde ik demonstrateur worden van een bekend orgelmerk. Peter Baardmans demonstreerde in die jaren de Yamaha-Electone HX-1, die in die tijd een “schijntje” moest kosten, 36.000 hollandse guldens. 9 jaar geleden ontdekte ik via Marktplaats een echte HX-1 voor een “schijntje”. Na enige onderhandeling heb ik dit orgel aangeschaft en staat nu als een soort tempel te bewonderen in mijn eigen studio.

 

Midden in deze muziekschoolperiode met een leeftijd van 16 jaar, startte ik in het bandje Wesley Sound onder leiding van Harrie van Oss. Wat begon met een optreden per 2 weken, groeide al snel uit in meerdere optredens per week. Het gehele repertoire werd compleet omgebouwd naar een allround duo. Na 2 jaar samen muziek gemaakt te hebben, besloten we uit elkaar te gaan. 

 

Aangezien de muzikale interesse was gaan groeien, besloot ik in 1992 mijn eigen bandje op te richten: Duo Legata, dat het begin is van het succesverhaal van Legata’s Lederhosen Power, dat haar oorsprong kent uit het jaar 2000. Zonder veranderingen in de bezetting werd muziek door ons serieus genomen en werd een maatstaaf gezet in alle horeca-etablissementen in eigen omgeving en ver daarbuiten. 2009 besloot onze drummer/zanger Legata te verlaten en ging de muzikale reis door onder de huidige bandleden Jos en Wiel.

 

Ik heb mezelf altijd als een pionier/ontdekker gezien van muziek maken. In de 90’s bewapend met sequenser en sampler, in de zero’s als bandartiest, hetgeen wij vandaag de dag nog doen. De basis die in de voorbereidende lessen voor het conservatorium werden gegevens heette muziektechnologie. Wat ik hier leerde kwam mij goed te pas en zijn nu nog terug te horen in de backings die ik zelf maak in onze eigen studio, samen met mijn muzikale partner en vriend Jos Paffen, wiens muzikale wortels ook in de muziekschool Kerkrade zijn ontstaan.

 

Altijd experimenterend en zoeken naar een goede balans in entertainment en performance. Op dit moment staat weer een uitbreiding in de wachtkamer die onze optredens nog breder zal maken.

 

Heb ik uw interesse gewekt? Kom dan eens kijken naar een van onze optredens.

 

Met muzikale groet Wiel